Det er fordeler og ulemper ved både meningsmålinger og spørreundersøkelser, og for å velge hvilken metode som passer ditt formål og din bedrift best, må du først definere hvilken type svar du er ute etter. Trenger du et generelt overblikk, eller nøyaktige svar?

Gruppe mennesker i form av en snakkeboble som illustrerer meningsmålinger
En meningsmåling er et verktøy som forteller deg hvilken generelle retning ditt marked er på vei mot, eller hvor den politiske vinden blåser for øyeblikket. Med kun ett spørsmål og flere svaralternativer, kan du få flere hundre eller tusen potensielle kunder til å gi peke ut riktig retning for deg. Dersom du ønsker å finne ut om tenåringer er interesserte i ditt nye produkt, vil en meningsmåling kunne gi deg svaret.

En spørreundersøkelse vil derimot gå mer i dybden, og spør gjerne etter personlige kommentarer og synspunkter, og er som regel rettet mot en helt spesiell målgruppe, for eksempel tidligere kunder eller nåværende medarbeidere. Dersom formålet med undersøkelsen din er å avdekke om dine medarbeidere er tilfredse på jobb, ønsker å stige i karrieren eller om de føler seg dårlig behandlet på arbeidsplassen, er det en spørreundersøkelse du bør benytte deg av.

 

Tidsbruk for meningsmålinger

En meningsmåling kan i mange tilfeller bestå av kun ett spørsmål, og er derfor besvart i løpet av få sekunder. Med kun ett klikk er undersøkelsen besvart.

En spørreundersøkelse kan kreve litt ekstra, eller mye ekstra, tid av sine respondenter, avhengig av hvor mange spørsmål du ønsker å inkludere. I alle tilfeller krever det mer ettertanke, og en del spørreundersøkelser etterspør også personlige kommentarer i stedet for kun avkryssede bokser.

Det samme gjelder for de som sitter med behandling og analysering av resultatene. En meningsmåling kan besvares raskt, og svarene kan som regel sees umiddelbart på din pc. En spørreundersøkelse må analyseres nøye for å finne et resultat som deretter presenteres i diagrammer eller ord, avhengig av ønsket type. En spørreundersøkelse vil dog også (helst) ha som formål å føre til direkte endringer, forbedringer eller utvikling innenfor et spesielt område.

Analyse av spørreundersøkelser kan være komplisert, og det kan lønne seg å få profesjonell hjelp. Leverandører som Netigate spesialiserer seg på markedsundersøkelser, meningsmålinger og andre typer spørreundersøkelser, og tilbyr brukerstøtte og hjelp til alle typer undersøkelsesprosjekter og -prosesser, fra start til slutt, inkludert analysering og resultatpresentering.